Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2009

2009 International Year of Astronomy


Η Διεθνής Αστρονομική Ένωση (International Astronomical Union, IAU ) ανακύρηξε το 2009 ως Παγκόσμιο Έτος Αστρονομίας (ΙΥΑ2009) με κεντρικόθέμα «Το Σύμπαν: Δικό σας να το Ανακαλύψετε» (The Universe, Yours to Discover).

Το ΙΥΑ2009 σηματοδοτεί την τετρακοσιοστή επέτειο της πρώτης αστρονομικής παρατήρησης με τηλεσκόπιο από τον Γαλιλαίο (Galileo Galilei). Σε όλη τη διάρκεια του έτους αυτού θα γίνει παγκόσμιος εορτασμός της αστρονομίας και της συμβολής της στην κοινωνία και στον πολιτισμό, με έντονη έμφαση στην εκπαίδευση, στην ενεργοποίηση του κοινού και στη συμμετοχή των νέων ανθρώπων σε δραστηριότητες που θα συμβούν σε εθνικό, διεθνές και παγκόσμιο επίπεδο. Το ΙΥΑ2009 έχει εγκριθεί από την UNESCO, η οποία και συνέστησε στα Ηνωμένα Έθνη την υιοθεσία της έγκρισης αυτής. H Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ εξέδωσε ψήφισμα στο τέλος του 2007 υποστηρίζοντας την πρωτοβουλία αυτή.

Το όραμα του Διεθνούς Έτους Αστρονομίας είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους να ανακαλύψουν και πάλι τη θέση τους στο Σύμπαν μέσα από τον ουρανό, και έτσι να συμμετάσχουν με μια προσωπική αίσθηση θαυμασμού και ανακαλύψεως. Κάθε ένας θα πρέπει να συνειδητοποιήσει την επίδραση της Αστρονομίας και των άλλων βασικών επιστημών στην καθημερινή μας ζωή και να κατανοήσει το πώς η επιστημονική γνώση μπορεί να συνεισφέρει σε μια πιο ισορροπημένη και ειρηνική κοινωνία.

2 σχόλια:

Parakmiako Ergaleio είπε...

Αν δεις καμιά ανακοίνωση για σχετικό συνέδριο ή κάτι παρόμοιο στο Φυσικό πλιιιιιζ πόσταρέ την εδώ μέσα! Θα θέλω να πάω σίγουρα.

Loud Melody είπε...

Αααα γαμώτο δεν είδα την απάντησή σου πιο νωρίς! Είχε χτες μια διάλεξη στο αστεροσκοπείο της σχολής με θέμα "Εξερευνώ το Διάστημα με τα μεγάλα τηλεσκόπια". Θα πήγαινα κι εγώ αλλά χάθηκε στην Αττική αυτός που μας πήγαινε και τη χασαμε τη διάλεξη. Μίλα μου όποτε είσαι μσν να σου πω για τις προσεχώς διαλέξεις...