Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

Το ψέμα...

Το ποστ αυτό είναι καθαρά επιμορφωτικό...

Από Wiki:
Ψέμα είναι μια πρόταση που λέγεται από κάποιον με σκοπό να πείσει το κοινό του ότι είναι αληθής, ενώ ο ίδιος συνειδητά γνωρίζει (ή πιστεύει) ότι η πρόταση είναι αναληθής. (Εάν ο ίδιος ο υποστηρικτής της πρότασης την πιστεύει για αληθή ενώ δεν είναι, έχουμε να κάνουμε με πλάνη και όχι με ψέμα)

Υποκατηγορίες του ψέματος

* Στην καθημερινή ζωή η έννοια του ψέματος συνδέεται με την πρόθεση της εξαπάτησης. Ωστόσο αυτή είναι μόνο μια κατηγορία ψεμάτων. Δηλαδή, ένας άνθρωπος λέει ένα ψέμα όταν προσπαθεί να πείσει κάποιον ότι αυτό που λέει είναι αλήθεια ενώ ο ίδιος έχει αμφιβολίες προς την αλήθεια της πρότασης ή γνωρίζει όντως ότι είναι αναληθής. Μια πρόταση μπορεί να εξεταστεί ως προς την αλήθεια της και να αποδειχτεί ψευδής ή αληθής. Δεν είναι όμως απαραίτητο να αποδειχτεί κάτι ψευδές ώστε να χαρακτηριστεί ως ψέμα. Μια αληθινή πρόταση μπορεί τελικά να χαρακτηριστεί ψέμα όταν αυτός που την λέει έχει αμφιβολίες. Παράδειγμα: Όταν κάποιος λέει "Ο ουρανός είναι γαλάζιος", παρότι γνωρίζουμε τώρα ότι είναι γαλάζιος και μπορούμε να το εξηγήσουμε, όταν αυτός ο άνθρωπος αγνοεί ή έχει αμφιβολία ότι είναι γαλάζιος τότε αυτή η αντικειμενική αλήθεια τελικά μπορεί να χαρακτηριστεί ως ψέμα.

* Ακόμα και αν δεν έχει καμία αμφιβολία για κάποια πρόταση, η εξέταση της πρότασης και η αδυναμία να αποδειχτεί αληθής τότε καθιστούν την πρόταση ως ψέμα. Παράδειγμα: Όταν κάποιος λέει ότι έχει μέσα στο δωμάτιο του έναν αόρατο ροζ ελέφαντα που κανείς δεν μπορεί να αγγίξει, να νιώσει ή να αντιληφθεί με οποιονδήποτε τρόπο και είναι 100% σίγουρος ότι υπάρχει, επειδή αδυνατούμε με τα μέσα που διαθέτουμε να επαληθεύσουμε αυτή τη πρόταση τότε χαρακτηρίζεται ως ψέμα.

* Μια ακόμα υποκατηγορία ψέματος εμφανίζεται όταν κάποιος εσκεμμένα δεν δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα με σκοπό ή την ελπίδα το κοινό του να πιστέψει αυτό που ο ίδιος θέλει. Παράδειγμα: Όταν ένας δημοσιογράφος ρωτάει έναν πολιτικό να διευκρινήσει κάποιες πτυχές σε ένα θέμα και ο πολιτικός εσκεμμένα αποφεύγει την απάντηση με σκοπό ο δημοσιογράφος να νομίζει ό,τι θέλει τότε η αρχική θέση του πολιτικού στο θέμα μπορεί να χαρακτηριστεί ψέμα.

* Τα 'λευκά' ψέματα είναι μια υποκατηγορία που φαινομενικά δεν έχουν κανέναν αρνητικό αντίκτυπο. Είναι μικρά ψέματα που κάποιος μπορεί να πει, στη πλειοψηφία για να αποφύγει μια άβολη ή άχαρη κατάσταση. Παράδειγμα: Όταν ένα παιδί δεν έχει φάει για μεσημέρι και η μητέρα του το ρωτάει αν έχει φάει και απαντάει "Ναι, έχω φάει" με σκοπό να βγει να παίξει. Τα λευκά ψέματα στην πραγματικότητα απέχουν πολύ λίγο από τα ψέματα. Η γνώση ότι κάποιος λέει τέτοιου είδους ψέματα τελικά δημιουργεί την ίδια έλλειψη εμπιστοσύνης από το κοινωνικό σύνολο.

* Στο μικρό δοκίμιο On Bullshit o Χάρυ Φράνκφουρτ διαφοροποιεί την έννοια του ψέματος από αυτή του bullshitting, ελληνιστί 'μαλακίες'. Σύμφωνα με τον Χάρυ Φράνκφουρτ λοιπόν, όποιος λέει ψέματα έχει στο μυαλό του πάντα την έννοια της αλήθειας. Αντιθέτως ο bullshitter δεν ενδιαφέρεται καθόλου για την αλήθεια και μπορεί να πει κάποια πρόταση μόνο και μόνο για να δώσει μια εντύπωση της πραγματικότητας - μπορεί να είναι αληθής ή ψευδής βέβαια. Παράδειγμα: Όταν κάποιος, έπειτα από πίεση σε ένα θέμα που δεν τον ενδιαφέρει καθόλου και δεν πρόκειται να ασχοληθεί, λέει μια άποψη για ένα θέμα μόνο για να ευχαριστήσει τον συνομιλητή του ώστε να σταματήσει να τον πιέζει.

Είδη ψεύτη (Απο ιστοσελίδα)
Ο ψεύτης προτιμά να διαστρεβλώνει την αλήθεια για να εξυπηρετηθεί, να γλιτώσει μια δύσκολη κατάσταση ή να βλάψει τον διπλανό του.Όπως και να χει αργά ή γρήγορα αποκαλύπτεται βλέπετε το ψέμα ξεχνιέται εύκολα μόνο η αλήθεια μένει.Βαθμός επικινδυνότητας 4-6 ανάλογα με τον τρόπο που χρησιμοποιεί το ψέμα.

Ο μυθομανής στήνει ολόκληρα σενάρια κάποιες φορές αρκετά πιστευτά κι άλλες να μπάζουν απο παντού.Σπανίως ξεχνάει τι έχει πει αφού ζει κι ο ίδιος μέσα στην ιστορία του και την υπερασπίζεται μέχρις εσχάτων.Όταν αφορούν τον ίδιο είναι ακίνδυνα και ίσως διασκεδαστικά αν και μπορεί να εκνευρίσουν οι υπερβολές και η ανειλικρινειά του.Στην περίπτωση που αφορούν τρίτους τα πράγματα δυσκολεύουν.Βαθμός επικινδυνότητας 5.

Ο υποκριτής είναι η χειρότερη περίπτωση.Αυτός δεν λέει ψέματα, δεν υπερβάλλει και δεν είναι εύκολο να γίνει αντιληπτός.Παρουσιάζει ένα τελείος διαφορετικό πρόσωπο και δρα υπόγεια,μπορεί να είναι επι χρόνια φίλος,συνεργάτης,σύντροφος και να σκάβει το λάκκο σου.Αργεί να αποκαλυφθεί και όταν γίνεται πέφτουμε απο τα σύννεφα.Βαθμός επικινδυνότητας στο κόκκινο.

Από ένα blog....
Κι επειδή σαν τον πινοκιο υπάρχουν πολλοί, καλό είναι να προσπερνάμε, να κοιτάμε μπροστά και να μη μπαίνουμε στη διαδικασία να αναλύσουμε τίποτα περισσότερο!!!

Εμείς δίνουμε αξία στη ζωή μας!!

και συμπληρώνω ότι κάποιοι άνθρωποι καταλήγουν να είναι μυθομανείς και χρήζουν απαραίτητης ψυχολογικής στήριξης..
Αυτή που το έγραψε είναι σοφή κοπέλα....ρισπέκτ....

Και να συμπληρώσω κάτι δικό μου...
Τουλάχιστον ο Πινόκιο έλεγε ψέματα γιατί είχε πρόβλημα που ήταν ξύλινος κι ένιωθε κατώτερος... δικιολογείται κάπως...

Δεν υπάρχουν σχόλια: