Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Carnival and stuff...


Ναι, ναι, ναι έχουμε απόκριες λοιπόν, θα μασκαρευτούμε καραγκιοζάκια και θα βγούμε στους δρόμους, θα κυκλοφορήσουν κι άφοβα οι μόνιμοι καραγκιόζηδες! :P

Οι απόκριες ως όρος προέρχεται από την Κυριακή της Απόκρεω που σημαίνει Αποχή από το Κρέας και σηματοδοτεί μια βδομάδα "νηστείας" με την έννοια ότι δεν τρώμε κρέας και είναι η περίοδος όπου θεωρητικά προσαρμοζόμαστε για τη μεγάλη νηστεία. Στην θεωρία (πάντα) η Κυριακή της Απόκρεω αναφέρεται στη (faux) Δευτέρα Παρουσία και είναι η τελευταία ημέρα που μπορούν οι χριστιανοί να φάνε κρέας.

Το καρναβάλι αν και προέρχεται από λατινικές λέξεις έχει ελληνικές ρίζες ως έθιμο και είναι απόγονος των πομπών των Ελευσίνιων Μυστηρίων και των Διονυσίων. Η εκκλησία από τις αρχές του εθίμου αυτού, περί το δεύτερο αιώνα μ.Χ. δε δεχόταν το έθιμο αυτό γιατί στο Βυζάντιο όλοι έπαιρναν μέρος σε πομπές με μάσκες και πείραζαν χυδαία τον κόσμο. Θεωρήθηκε ειδωλολατρικό έθιμο και είχε βγει απαγορευτικός νόμος να μη μεταμφιέζονται οι άντρες σε γυναίκες και το αντίστροφο και μάλιστα η ποινή σε κάποιον που θα πιάνονταν να φοράει μάσκα ήταν ο αφορισμός.

Η περίοδος πριν τη μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής θεωρήθηκε περίοδος ελευθερίας και διασκέδασης, με συμπόσια, μασκοφόρους και χυδαιολογικά πειράγματα και "μάχες", έθιμο που πλέον υπάρχεις στις μέρες μας (το γνωστό ροπάλιασμα).

Αυτά τα ολίγα!

Υ.Γ.: Ανάθεμα κι αν ξέρω τι θα ντυθώ φέτος :P το μόνο που θα κάνω μου φαίνεται είναι να βαφτώ πολύ εκκεντρικά...

5 σχόλια:

Flonsavardu είπε...

Αυτό που ήθελα να ντυθω και εφ όσον δεν θα το καταφέρω, ήταν lady gaga. There σου δίνω την ιδέα μου.

Loud Melody είπε...

Δεν έχω περούκα... :$
Γιατί δε θα τα καταφέρεις;;;; :(

amalthia είπε...

Α εγώ ντύθηκα χτές..δεν χρειάζεται απαραιτήτως περούκα,κάνε τα μαλλιά σου φιόγκο! Θα σου πει η Φλο πώς!

Πάντως ενώ κατάφερες να σημειολογήσεις για τις Απόκριες σε ένα τόσο ωραίο και σύντομο κείμενο, εμείς οι κότες κολλήσαμε στο ντύσιμο!! Μπράβο μας..

Flonsavardu είπε...

γιατί έχασα το αεροπλάνο και είμαι τελικά κρήτη αντί αθήνα.

Loud Melody είπε...

Amalthia, γυναίκες γαρ :P με τι να ασχοληθούμε.

Flonsita και δε χαίρεσαι που είσαι ακόμα Κρήτη;