Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Να μου τρυπήσεις τη μύτη!

Αποφασίσατε να βάλετε σκουλαρίκι στη μυτούλα σας και δεν ξέρετε πού να πάτε, ποια μέθοδο να διαλέξετε, τι ειδους σκουλαρίκι να βάλετε, πονάει, πόσο περίπου κοστίζει, πώς το καθαρίζω, ποιες είναι οι πιο κοινές "παρενέργειες";
Μα φυσικά θα σας τα πω όλα, μη μου ανησυχείτε.

1) Έχουμε και λέμε. Τατουατζίδικο με βελόνα ή πιστολάκι "ειδικό για τη μύτη";
Η δική μου απάντηση είναι σε Τατουατζίδικο με βελόνα. Πρώτον γιατί το έχει κάνει πολλές φορές και ξέρει. Δεύτερον σε αντίθεση με το πιστολάκι, θα υπολογίσει ακριβώς τη θέση που θα το βάλει και δεν τρέχει κίνδυνος να μπει αλλού αν κουνηθείτε την ώρα που θα το κάνετε. Δεύτερον γιατί είναι πιο ανώδυνο, επειδή το πιστολάκι έχει πίεση το σκουλαρίκι θα χτυπήσει τη μύτη σας για να σταματήσει (ας λένε ότι είναι "ειδικό" πιο λεπτό κι αηδίες") είναι φτιαγμένο για να κάνει τρύπες στα αυτιά ώστε το σκουλαρίκι να σταματάει μόλις κουμπωθεί στο κούμπωμα, πράγμα που στη μύτη δε γίνεται, οπότε χτυπάει τη μύτη σας και μπορεί ακόμη και να μελανιάσει η περιοχή. Τρίτον, επειδή αν έχετε κάποια επιπλοκή, μια μολυνσούλα πχ, ο Τατουατζής ξέρει τι να σας συστήσει. Τέταρτο, με τη βελόνα, η τρύπα γίνεται πιο μικρή σε αντίθεση με το σκουλαρίκι των αυτιών κι όταν αλλάξετε το πρώτο σας σκουλαρίκι δε θα σας βγαίνει έξω, να σας πέφτει, να το χάνετε κλπ. Εννοείται ότι αποκλείεται η μέθοδος "θα το κάνω μόνη μου με πάγο και βελόνα".

2) Τι είδους σκουλαρίκι θα βάλω την πρώτη φορά;
Εάν ο Τατουατζής είναι καλός, θα σας βάλει σκουλαρίκι βίδα του οποίου η άκρη είναι γυριστή και δε θα χτυπήσετε σε περίπτωση που κάνετε κάποια απότομη κίνηση στη μύτη σας. Μη σας τρομάξει η φωτογραφία είναι πολύ απλό.

Εάν γίνει με πιστολάκι να βάλετε κάποιο υποαλλεργικό. ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ασημένια και λοιπά μέταλλα, πρέπει να είναι Τιτάνιο, Χρυσό ή Νικέλιο. Ο χρόνος επούλωσης κανονικά είναι μέσο όρο 6 μήνες, ωστόσο σας επιτρεπουν να αλλάξετε σκουλαρίκι στις 2 περίπου βδομάδες και καλό είναι μέχρι τους 6 μήνες να αποφύγετε ασημένια κλπ και πάλι. Αν σας βάλουν βίδα σκουλαρίκι και δε μπορείτε να το βγάλετε δείτε οδηγίες στον ίντερνετ ή πηγαίνετε πίσω στο μαγαζί που σας την έκαναν να σας βοηθήσουν. Εφόσον επουλωθει τελείως η μύτη σας, βάλτε οποιοδήποτε μέταλλο καλό είναι κάτι που δεν σκουριάζει. Μπορεί να είναι μπάρα, βίδα, κρίκος, ό,τι τραβάει η όρεξή σας.

3) Πονάει;
Αυτό είναι υποκειμενικό. Κυρίως τρομάζεις και ξαφνιάζεσαι. Θα τρέξουν λίγο τα μάτια σας, μην πανικοβληθείτε, είναι εντελώς αντανακλαστικό του σώματος. Εγώ που είμαι λίγο μη μου άπτου και μπορεί να πονέσω σε ένα απότομο γαργάλημα πάντως δε μπορώ να πω ότι πόνεσα πάρα πολύ. Η μύτη σας θα θέλει περίπου 1 μέρα να ξεκοκκινίσει και ίσως να πονάει για τις επόμενες 2-3 μέρες.

4) Πόσο κοστίζει;
Αναλόγως. Αν το κάνετε με πιστολάκι μπορεί να κάνει και 5 ευρώ.
Αν πάτε σε Τατουατζίδικο περίπου 10 ευρώ το τρύπημα και 5 ευρώ η βίδα σκουλαρίκι απο χειρουργικό ατσάλι. Για μένα άξιζαν τα έξτρα 10 ευρώ γιατί μιλάμε για το πρόσωπό μας και ήθελα να πάω σε κάποιον που ξέρει.

5) Πώς το καθαρίζω;
ΟΧΙ ΜΕ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑ.
ΟΧΙ ΜΕ ΑΛΑΤΟΝΕΡΟ.
ΟΧΙ ΜΕ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΟΡΟ!!!

6) Ποιες είναι οι πιο κοινές παρενέργειες;
Ανάλογα, συνήθως και για τις 2 μεθόδους, αν πειράζετε το σκουλαρίκι σας (ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ), θα σχηματιστεί ένα μικρό κόκκινο "μπαλάκι" γύρω από την τρύπα. Μην ανησυχείτε, μια κρέμα (νομίζω Φουζικορτ) θα βάλετε και θα σας φύγει.
Μπορεί γύρω και κοντά στην τρυπημένη περιοχή να δημιουργηθεί κοκκινίλα και να υπάρχει έντονη ξηροδερμία. Κι αυτό δεν είναι λόγος να ανησυχείτε, ενυδατώνετε την περιοχή (όχι πανω στην τρύπα όμως).
Αυτά τα 2 μπορεί να γίνουν ακόμη και μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα που κάνατε την τρύπα.
Πόνος στη μύτη, το κεφάλι και τα μάτια. Αυτό σημαίνει ότι μάλλον έχετε βάλει κάποιο μακρύ σκουλαρίκι και πιέζει τη μύτη σας.

Να ξέρετε ότι η μύτη σας ενώνεται άμεσα με τα μάτια και το κεφάλι σας οπότε οτιδήποτε παρουσιαστεί, μην το αφήσετε έτσι! Επίσης θα σας πρότεινα να το κάνετε αν σας πάει αλλά και πάλι δική σας απόφαση είναι.

10 σχόλια:

Flonsavardu είπε...

όλα σωστά. επίσης εγώ αυτό με το σκουλαρίκι δεν το ήξερα. και τώρα έχω ένα μαύρο μπαλάκι από την οξείδωση του μετάλλου. ΓΚΡ. θα ξανακάνω τρύπα για να το καλύψω και εννοείται μόνο σκουλαρίκι από τιτάνιο.

amalthia είπε...

α μεγειά την τρύπα!

Loud Melody είπε...

'Οχι, την έχω καιρό τώρα, απλά είπα να γράψω γιατί σκέφτονται και κάποιες από τις φίλες μου κι είπα να μην τα λέω όλη την ώρα, να τα γράψω μία και να τις στέλνω εδώ.

Ευχαριστώ όπως και να έχει!

News-Tips-Shop είπε...

Γράφεις Νικέλιο..πολλά άτομα όμως έχουν αλλεργία σ'αυτο...γι αυτο και έβγαλαν κοσμήματα που γράφουν πάνω ''free nikel''.

hrysa είπε...

ειπες οτι συνδεεεται με την μυτη και τα ματια..
τι μπορεις να παθεις στα ματια πχ:)
ευχαριστω!

Loud Melody είπε...

Καλησπέρα New-tips-shop και hrysa. Αυτό το blog έχει μείνει ενενεργό πολύ καιρό χεχε.
@New-tips-shop σίγουρα κάποιοι έχουν αλεργία αλλά απλά δημοσίευσα τις οδηγίες που μου έδωσε ο piercer μου. Η πιο σίγουρη λύση είναι το χειρουργικό ατσάλι αν και σίγουρα υπάρχουν άτομα που θα έχουν αλεργία και σε αυτό. Χμμ ίσως τότε πριν κάποιος κάνει piercing θα πρέπει να γνωρίζει αν είναι αλεργικός σε κάποιο μέταλο. Όπως και στην κρέμα κατά της μόλυνσης.
@hrysa καλησπέρα. Η πιο άμεση συνδεση είναι ότι μόλις τρυπηθεί η μύτη τα μάτια σου θα δακρύσουν. Επίσης θα έχεις παρατηρήσει ότι όταν κλαίμε γενικά, τρεχει η μύτη μας. Ή όταν μυρίσουμε κρεμύδι κλαίμε. Σου δίνω παραδείγματα καθημερινά τώρα από επιστημονική άποψη (πχ ποια νεύρα συνδέονται με πια νεύρα) θα πρέπει να το κοιτάξουμε στο ίντερνετ υποθέτω μιας και δεν είμαι γιατρός :) Ελπίζω να σε κάλυψα.

totrelokouneli είπε...

Να σε ρωτησω..Εγω την εκανα εδω κ εναμιση μηνα κ τις προαλλες πηγα να αλλαξω κ μου εβαλαν κρικακι..Μου πηραν μετρα,διαστασει κλπ.Στο τατουλαντ πηγα κ κανανε πολυ καλη δουλεια..Απλα εχω ενα θεματακι..Ειχε βγαλει μια φουσκα με πυον κ αυτη εσκασε κ τωρα τρεχει πυον..Το παταω να βγει,κ μετα απο καμια ωρα ξαναμαζευει..Τι να κανω;;Εχω φτασει στην απογνωσηη!!! :( :( :( Δεν θελω να χασω την τρυπα μου!

Loud Melody είπε...

Γεια σου. Μου ειχε δημιουργηθεί κι εμενα κάποια στιγμή ένα καρουμπαλάκι με όπως το περιγραφεις. Συνήθως συμβαίνει είτε επειδή δεν είναι τελειως θεραπευμένη και οταν κινείται το σκουλαρίκη τραυματίζεται ή κάποια μόλυνση. Οταν μου είχε συμβεί ο piercer μου είπε να χρησιμοποιήσω μια κρέμα, αν θυμαμαι καλά ήταν η Φουζικόρτ. Συνήθως βοηθάει και στις δύο περιπτώσεις η κρέμα. Προσπαθησε να μην χτυπας και να μην ακουμπάς τη μύτη σου. Μερικές φορές είναι και θέμα ευαισθησίας, εμένα για παράδειγμα μου παρουσιαζόταν αυτό το καρουμπαλάκι και ύστερα από 6 μήνες. Να ρωτήσω, η τρύπα σου έγινε με βελόνα ή με πιστόλι και δεύτερον το κρικάκι σου ή το σκουλαρίκι που φοράς είναι λείο; Αν θες ανέβασε μια φωτογραφία σου μεσω photobucket και στείλε μου το λίνκ σε σχόλειο, δε θα το δημοσιεύσω απλα μήπως μπορέσω να καταλάβω αν είναι τραυματισμός ή μόλυνση αν και μποντάρω στο πρώτο αφού άλλαξες πρόσφατα σκουλαρίκι. :)

Unknown είπε...

Γεια σας, εγω πριν μια εβδομαδα εκανα τρυπα με πιστολακι μου ειπαν να κρατησω το σκουλαρικη 5 μερες και εγω την 3η μερα αλλαξα και εβγαζε πιον καθε μερα, την 6η μερα εβαλα σκουλαρικι με μπιλια και αρχησε να τρεχει πολυ αιμα, αμεσως το εβγαλα και μετα δεν εμπενε κανενα αλλο σκουλαρικι με τιποτα και την αφησα να κλισει... Γιατι εγινε αυτο?

Loud Melody είπε...

Καλησπέρα, κατά τη γνώμη μου, 5 μέρες είναι πάρα πολύ μικρό διάστημα για να αλλάξεις το σκουλαρίκι σου. Αλλάζοντας το σκουλαρίκι γρήγορα και γενικότερα "πειράζοντάς" το ενοχλούμε την πληγή (γιατί στην πραγματικότητα η τρύπα μας είναι πληγή στην αρχή) και συγκεντρώνουμε μικρόβια. Γι αυτό κι είχες πύον. Το πύον είναι ένδειξη μόλυνσης. Όπως γράφω στο ποστ η τρύπα στη μύτη χρειάζεται 6 μήνες για να επουλωθεί και το ιδανικό είναι να μην αλλάξουμε το κόσμημα καθόλου μέχρι τότε αλλά ειδικά με το πιστολάκι συνήθως κάνουν την τρύπα με τα μεγάλα σκουλαρίκια για τα αυτιά οπότε δεν φαίνεται πολύ όμορφο. Άσε τη μύτη σου να γιατρευτεί τελείως και ξαναπροσπάθησε σε έναν piercer με βελόνα αυτή τη φορά κι ακολούθησε τις οδηγίες του. Αν θέλεις να αλλάξεις σκουλαρίκι προσπάθησε να κάνεις υπομονή για τουλάχιστον ενα μήνα. Εγώ το δικό μου το έχω πάνω από 2 χρόνια κι ακόμα και τώρα άμα το αλλάζω απρόσεχτα πονάει γι αυτό να προσέχεις το piercing σου :)